סמכות רבנית

חדשות כיפה חברים מקשיבים 06/11/17 22:36 יז בחשון התשעח

שאלה

בס"ד

שלום רב,

שאלו אותי שאלה ואני מרגישה שלא הצלחתי להביא תשובה מספיק טובה.

אשמח אם תוכלו לעזור לי.

איך זה שרבנים שונים יכולים לפסוק פסיקות שונות לגבי אותה סוגיה בדיוק? לא מדובר בפסיקה מתוך נוחות?

(ניסיתי להסביר על ציווי "עשה לך רב" ו70 פנים לתורה)

תודה רבה מראש ושנה טובה!

תשובה

ב"ה

שלום וברכה

פסיקת ההלכה מורכבת משני חלקים מרכזיים. הראשון הוא הבנת המציאות לאשורה, והשני הוא דיון במקורות ההלכה, החל מהמקורות הראשוניים, משנה, מדרשי הלכה, גמרא וכלה בפוסקים אחרונים.

מטבע הדברים, כששני אנשים בוחנים את המציאות תיתכן פרשנות שונה לאותה מציאות, כל אחד לפי הבנתו. עובדה זו יוצרת את הטעם הראשון למחלוקות בין הפוסקים, מכיוון שאם כל אחד רואה את הדברים אחרת, היחס לדבר בסופו של דבר יהיה שונה.

כמו כן, במהלך הדורות והגלות, התקבלו דרכי פסיקה שונות בכל עדה, יש שנטו יותר להקל ויש שנטו יותר להחמיר, ומתוך כך נוצרות אותן המחלוקות.

שנה טובה

דוד davideign@gmail.com