האם יש בעיה לעשות לחניכיי "ערב עיתונים"?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 27/08/01 15:30 ח באלול התשסא

שאלה

אני רוצה לעשות לחניכי "ערב עיתונים", אך שמעתי מאיפהשהו, על רב שנהג להלך כשהוא מסתכל מטה כל הזמן- שמא ידרוך על אות עברית שעל מכסי הביובים.

שאלתי היא, אם אין בערב עיתונים כזה (שקורעים בו ועושים שימושים שונים בעיתונים) מן "חילול" האותיות, אם יש כזה דבר...

אנא השתדלו לענות בהקדם,

תודה

תשובה

שלום לך,
לעברית-לשון הקודש יש מעלה מיוחדת ואינה כמו שאר הלשונות.
כל השפות יש להן ערך "שימושי" בלבד, כלומר, בדור מן הדורות החליטו בני אדם על קביעת קוד סימנים אחיד לכולם כדי שיוכלו לתקשר ביניהם. אין ערך לאותיות ולמילים מצד עצמם, אלא הם רק משמשים אמצעי תקשורת נוח ביין אנשים, ובאותה מידה גם יכלו לקבוע אותיות ומילים אחרות כדי לתקשר ביניהם.
אך העברית- לשון הקודש אינה כך. זו אינה שפה שחיברו בני אדם לצורך שימוש יומיומי. חז"ל אמרו שבלשון הקודש נברא העולם. זו השפה בה נגלה הקב"ה לאדם וחוה ודיבר עמם, בה התגלה לנביאים, ובה נכתבה התורה. מעלתה של לשון הקודש גדולה ביותר (אפשר לקרוא על כך עוד קצת בסוף מאמר שני בכוזרי, ובמשנה ברורה בסי' קא' בבירור הלכה ד"ה יכול להתפלל).
לכן, היה מי שאסר להכניס עיתונים הכתובים בעברית לשירותים (שו"ת עשה לך רב).
אמנם, שמעתי שרוב הפוסקים התירו זאת וכך נוהגים העולם.

אלו רק דברים על מעלתה של לשוננו, כדי שנוקיר ונעריך אותה, אך מצד הדין מותר לעשות "ערב עיתונים" כזה ובלבד שאין בהם דברי תורה, כי אם כן אז יש לגונזם ואין לעשות בהם דברי ביזיון (הסיפור שסיפרת על הרב ההוא גם אם הוא נכון הרי זו מידת חסידות מופלגת ואינה חובה מעיקר הדין) .
בהצלחה וכל טוב
חברים מקשיבים