כיצד להתכוון בפסוקי דזמרא ?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/08/01 22:13 ד באלול התשסא

שאלה

איני מצליחה להתכוון ב "פסוקי דזמרה" בשחרית, מפני שאינם "מדברים" אלי כמו חלקים אחרים בתפילה, כיצד אוכל להתכוון או להתחבר יותר אל קטעים אלו ?

מקווה שתענו לשאלתי,

תודה, אפרת.

תשובה

שלום אפרת,
שמחנו על שאלתך החשובה.
ישנם כמה ספרים המסבירים את תפקידם של החלקים השונים של התפילה ובהם תוכלי למצוא פירושים נפלאים המעוררים את הרגש ומלהיבים את הלב. מפאת קוצר הזמן אכתוב בקצרה כמה נקודות בנושא ואפנה לספרים העוסקים בנושא להרחבה.

תפקידם העיקרי של פסוקי דזמרא הוא כדברי הגמרא (ברכות לא,ב): "דרש רבי שמלאי: לעולם יסדר אדם שבחו של הקב"ה, ואחר כך יתפלל".
כלומר, לפני שאנו פונים בבקשות אל ריבונו של עולם, עלינו לבנות בתודעתנו את היחס הנכון כלפיו, להבין אל מי אנחנו פונים - אל מלך מלכי המלכים - ולסדר בהתאם את הדברים שבפינו.
פסוקי דזמרא משמשים גם כאמצעי לעורר את הרגש שבאדם ולנגן את מנגינת הלב של העולם. מנגינה שמילותיה נתחברו ברגעי האהבה הגדולים של דוד מלך ישראל, הקם בחצות הליל ומשורר לאלוהיו.
המקובלים ראו בחלק זה ערך נכבד והסבירו את לשון 'פסוקי דזמרא' - מלשון 'לזמור' - לחתוך, כי בכוחן של השירות והתשבחות הללו לעצור ולבטל מקטרגים.

ראיתי בספר "עולם התפילות" הסבר יפה שמחלק את התפילה לארבעה חלקים שהם כסולם שעל ידם האדם מתעלה ומתקשר לקב"ה .
לפי חחלוקה זו , תפקיד החלק השני- פסוקי דזמרא- הוא לקרב את המתפלל להבנת ה' מתוך התבוננות בשני דברים: בטבע ובהיסטוריה. "כל הבריאה במלוא תפארתה, כוכבי השמים ברוממותם, יופיו המקסים של היקום, כולם מספרים כבוד אל, כולם אומרים הודו והדרו". בחלק השני של פזוקי דזמרא מתוארות פעולות ה' בהיסטוריה, בגאולת עם ישראל ממצרים ועוד (אני מקצר מאד, כדאי לעיין שם בהרחבה בעמ' טז-כא).
המשך התפילה מתוך הכנה זו מביא את האדם במעמד נפשי אחר לגמרי, ויחסו לאלוהיו וכוונותיו בבקשת צרכיו יהיו נעלים יותר.

להרחבה על עניינם של פסוקי דזמרא ממולץ לעיין בספרים הבאים בעמודים המצויינים (וכמובן, שכדאי לעיין גם בשאר חלקי הספר וללמוד על שאר חלקי התפילה, תפקידה, עניינה, פירוש המילים, הכוונה, כיצד היא פועלת וכדו'):
"נתיב בינה", הרב יששכר יעקובסון, עמ' 190-228
"במעמד השחר", הרב דוד חי הכהן, עמ' 51-69
"הסידור והתפילה", הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, עמ' 77-83
"עולם התפילות", הרב אליהו מונק, עמ' טז-כא ו- סט-צד

עוד עצות ורעיונות כיצד לכוון בתפילה ניתן לקרוא באתר שלנו בתשובות אחרות שכתבנו:
כיצד לעורר את הרגש ולכוון יותר בתפילה? (תפילה)http://www.maale.org.il/noar/q.asp?id=391
איך ליישם את מה שלומדים, כוונה בתפילה(תורה ומצוות)http://www.maale.org.il/noar/q.asp?id=399
קשה לי להתפלל בחופש הגדול. מה לעשות? (תורה ומצוות)- http://www.maale.org.il/noar/q.asp?id=839

בהצלחה וכל טוב
יוני, חברים מקשיבים