למה לטרוח אם הכל נקבע מראש?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/08/01 22:10 ד באלול התשסא

שאלה

אם מעמדו ויחוסו של האדם נקבע מראש עם לידתו (משפחה, פרנסה...), מדוע אנו מתאמצים כדי להגיע אליו, אם בכל מקרה יקרה מה שצריך לקרות?

מקווה שתענו על שאלתי,

תודה, אפרת.

תשובה

שלום אפרת,
דברייך פשוט אינם נכונים! אורח חייו של האדם לא נקבע מראש. לפעמים נוח לנו להאמין כך, כי הדבר פוטר אותנו מהתמודדות עם החיים, אך זו אינה האמת.
הבחירה החופשית היא אבן יסוד בתפיסת היהדות, והיא הבסיס לתקוות האדם. אין גבולות למה שהאדם יכול לעשות בבחירתו.
אכן האדם נולד עם נתונים מסוימים, כגון בהיר - כהה, גבוה - נמוך, שמן - רזה, בן למשפחה זו או אחרת (שאגב, כולם נחוצים לתפקיד המיוחד שהקב"ה הטיל עליו, ותואמים את תפקידו בעולם)- אך תוכן החיים העומד בבסיס חייו נקבע רק ע"י בחירתו החופשית. כמו שאדם שמחליט לא לאכול - מת אח"כ לא בגלל שזה הגורל שלו, אלא מפני שכך בחר.

אני לא רואה צורך בציטוטים מספרים שונים, על מרכזיותה של הבחירה בתפיסת העולם היהודית, חשוב לי יותר להבהיר לך - שגישה כזו, הטוענת שהכל הוא גורל - היא גישה הרסנית לאדם. היא מדכאת את המוטיבציה ובכלל את השאיפה לטוב, כי היא טוענת שממילא מה שעושים זה לא מעלה ולא מוריד, אז מה לעשות?
ואין הדבר כן, אלא רשות ביד האדם להיות צדיק או רשע, וכח ביד האדם במידה רבה לקבוע את גורל חייו הוא.

אם תרצי פירוט נוסף - אשמח לענות
יהודה, חברים מקשיבים