צניעות במשפחה בזמן הגמרא

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 27/07/21 15:17 יח באב התשפא

שאלה

אם נתבונן בדברי הגמרא נראה כי עד גיל הבגרות ביחוד בזמנם שלא לכולם היתה פיגמה העירום בתוך המשפחה בין או מול ילדים קטנים היה מקובל עיין ב

ובא בשולחן ערוך אבן העזר סימן כ"א סע ז

חוץ מהאב לבתו ומהאם לבנה. כיצד, מותר האב לחבק בתו ולנשקה ולישן עמה בקירוב בשר, וכן האם עם בנה, כל זמן שהם קטנים. הגדילו, ונעשה הבן גדול והבת גדולה, זה ישן בכסותו והיא ישנה בכסותה.

ואם היתה הבת בושה לעמוד לפני אביה ערומה, או שנתקדשה, וכן אם האם בושה לעמוד בפני בנה ערומה, ואע"פ שהם קטנים, משהגיע ליכלם מהם, אין ישנים עמהם אלא בכסותן."

משמע וכך כנראה היתה מציאות שאם אין הבת לפני גיל 12 בושה לעמוד ערומה אין בעיה.

וכן עוד מובאות חתן היה שולח את בנות משפחתו לראות את הכלה בבית מרחץ בעירום מלא, וכן הגמרא אומרת אשתו כגופו כלפי מה הדבר אמור? מובא בגמרא כלפי קריאת שמע על המיטה כששכבו עירומים ואפילו ערוותה של האשה נוגעת בגוף הגבר אין זה מפריע לקריאת שמע כל זמן שאין מפגש בין שני אברי המין

האם עד כדי כך היתה פתיחות בזמנם? הרי שנשמע שמשפחה מתנהגת כך היום, כולם יקימו קול זעקה מרה??

תשובה

שלום

השאלה היא אילו מחשבות ויצרים מתעוררים בשל התנהגות מסויימת.

בימינו מעשים אלו מעוררים דברים שונים בעצמתם, בשל גורמים תרבותיים וגופניים.

כל טוב