בית שאכלו בו חמץ בפסח

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/05/24 19:08 כז בניסן התשפד

שאלה

בימים הראשונים של פסח שהיתי בבית של קרובי משפחה, אמא ובת, שאינם שומרי מצוות כיום אבל כן מכירים את ההלכה וגדלו כדתיים,

כל הכלים ומכשירי החשמל שהשתמשו בהם בפסח הוכשרו כהלכה. היה המון חמץ גמור בארונות שמינו אותי שליח לפני החג לעשות לו מכירה. עד כאן הכל כהלכה.

בצאת החג הגעתי כדי לעזור להחזיר את המטבח לקדמותו - בעלת הבית הייתה בחו"ל והבת שלה שלא שומרת כשרות אמרה לי בשיא הטבעיות "אני לא שומרת כשרות אז כשאמא נסעה באמצע החג לחו"ל החזרתי את הכלים של פסח למקומם". פתחתי את המקרר וראיתי חבילת לחמניות סגורה שנקנו בפסח.

מה התקנה לגבי המשך האכילה במקום כזה?

מצד כמה דברים: כלי חמץ שהשתמשו בהם בפסח, האם הכל מחייב הגעלה לכל הכלים מחדש?

המוצרים שהם חמץ או חשש חמץ ולמרות שהיו כלולים במכירה כנראה שפתחו את הארון והשתמשו בהם, האם הכל אסור עד שיהיה אפשר להגיד בוודאות שהמוצרים בארון שם הם חמץ שנקנה לאחר הפסח?

מהצד אוסיף, שכאמור ידוע היה שהבת שגרה שם עם האמא לא שומרת כשרות אבל האמא כן שומרת על הבית בחזקת כשר כמו שגדלה.

ויש עוד הרבה בני משפחה שסומכים על זה ומתארחים שם. האם להפיץ את זה בקרב המשפחה המורחבת שהם אנשים יראי שמיים?

תשובה

שלום וברכה

אני מקווה שהבנתי טוב מספיק את מה שאת שואלת.

אענה לפי מה שהבנתי, ואם התשובה לא מכוונת – אנא דייקי אותי:

הבעיה העיקרית אינה פסח או הכלים של פסח. הבעיה העיקרית היא העובדה שהבית הזה איבד את נאמנותו בנושא כשרות. אם ניתן היה להניח עד עתה שכשר שם – מעתה והלאה נאמר לך במפורש שלא ניתן להניח הנחה זו יותר.

כלים שבושל בהם חמץ בפסח – אינם אסורים לאחר פסח, וכך נפסק בשו"ע תמז, א.

לא מוטל עלייך לחשוש שמא חלק מהדברים הם חמץ שעבר עליו הפסח.

לגבי הפצה למשפחה: אני לא מכיר את המציאות במשפחתכם ולא יכול לחוות על כך דעה.

כל טוב